5 powodów, by sięgnąć po zieloną herbatę



    1. Bogactwo naturalnych flawonoidów

    Polifenole są związkami organicznymi naturalnie występującymi w roślinach. Jedną z grup polifenoli są flawonoidy, których bogatym źródłem jest herbata. Występują one także w owocach, warzywach oraz sokach owocowych.

    2. Zero kalorii*

    *herbata bez dodatku mleka i cukru

    3. Odpowiednie nawodnienie organizmu

    Zaparzona zielona herbata to w 99% woda, dzięki czemu zapewnia odpowiednie nawodnienie organizmu w przyjemny i smaczny sposób.

    Picie herbaty bez mleka i cukru to doskonały sposób, by bez zbędnych kalorii zapewnić organizmowi odpowiednią dzienną podaż płynów.

    4. Mniej kofeiny niż w kawie z ekspresu i zawartość L-teaniny

    Zarówno herbata, jak i kawa, zawierają kofeinę, ale w ich składzie znajdują się różne polifenole zapewniające ich charakterystyczny smak. Zawartość kofeiny w herbacie i kawie różni się w zależności od wykorzystanych odmian i gatunków, sposobów przygotowania i wielkości porcji. Natomiast parzona herbata zawiera średnio 2 razy mniej w kofeiny niż w porównywalnej filiżance parzonej kawy (40 mg kofeiny w filiżance herbaty przy 80 mg kofeiny w filiżance kawy). Ponadto warto pamiętać, że herbata zawiera aminokwas zwany L-teaniną.

    5. Doskonały smak

    Sięgając po zielone herbaty Lipton, mamy do wyboru całą paletę ekscytujących smaków – kompozycje jagód, pomarańczy, mango i jaśminu.

    ------------------------------------------------------------------------------

    Jedna filiżanka zielonej herbaty to więcej flawonoidów niż:

    • 3 szklanki soku pomarańczowego
    • 2 średniej wielkości czerwone jabłka
    • 28 ugotowanych brokułów
    ------------------------------------------------------------------------------

    Sztuka parzenia zielonej herbaty

    • 1. Zaczynamy od świeżej, zimnej wody.
    • 2. Gotujemy wodę, ale zanim zalejemy herbatę, dajemy jej nieco ostygnąć.
    • 3. Wlewamy wodę, by liście herbaty mogły uwolnić swój aromat.
    • 4. … poczekaj tylko 2 minuty, by poczuć ten niebiański smak.


    Teraz czas, by cieszyć się ożywczym smakiem cudownego naparu!



    Czy wiesz że?

    • 1. Wszystkie herbaty mają to samo źródło – jest nim krzew Camellia Sinesis.
    • 2. Według legendy, pierwsza herbata została zaparzona w Chinach w 2737 r. p.n.e.
    • 3. Wykwalifikowany pracownik jest w stanie zebrać od 30 do 35 kilogramów liści herbaty dziennie. To wystarczy, by przygotować ok. 4000 torebek herbaty!
    • 4. By powstała jedna torebka herbaty, potrzebne są średnio 24 świeże liście herbaty.


    Jak powstaje zielona herbata? To proste! Liście herbaty są poddawane działaniu wysokiej temperatury, co, w zależności od zastosowanej metody, nadaje im ten charakterystyczny smak zielonej herbaty. Następnie poprzez odpowiednia obróbkę technologiczną i suszenie nadawany jest im finalny kształt.



    Dobry smak, dobry nastrój

     
TOP